Részletek, tudnivalók a fotózásról, gyakran ismételt kérdések.


Bármilyen egyéb kérdésed felmerül, keress bátran email-ben, chat-en vagy telefonon.

A fotózásról, mint szolgáltatásról és az árazásról

A jó fotós legalapvetőbb jellemzője az a szemlélet, látásmód, hogy egy eseményen mit vesz észre, milyen hangulatokat, pillanatokat hogyan fogalmaz meg, mit hangsúlyoz ki a fotóin keresztül, vagy egy portré fotón hogyan láttatja a fotó alanyát. Ezek sok mindentől függnek és sokrétű tudást igényelnek: a technikai tudás és tapasztalat az alapja ennek: érteni kell a természetes fény „használatához”, stúdiós körülmények között a világításhoz, szükséges a sok tapasztalat, a kreativitás, a „képi műveltség” (azaz a fotográfiai előzmények és kortársak ismerete), az újra való nyitottság és az, hogy legyen a fotósnak egy víziója arról, hogy egy helyzetet hogyan tud a legjobban lefotózni, képpé formálni.

Emellett az is tény, hogy elavult, vagy nem megfelelő fotós / technikai eszközökkel még egy felkészült fotográfus sem fog tudni jó minőséget nyújtani ügyfeleinek.
A fotós eszközök drágák, folyamatos frissítésük elengedhetetlen és igazán jó minőséget csak jó eszközökkel lehet létrehozni. A fotózás munkadíjába pedig ezeket a kiadásokat bele kell építeni, különben hosszú távon nem tud egy fotós fenntarthatóan dolgozni.
És egy talán sokak által nem ismert dolog, hogy a helyszínen történő fotózás a legtöbb esetben csak a teljes folyamat kb. 1/3-át jelenti, a fotózás után a „lefotózott” képanyagon többet kell dolgozni (válogatás, utómunka, retus, stb.), mint amennyi a fotózással töltött idő volt.

Ajánlataimat úgy alakítottam ki, hogy a szolgáltatások, amelyeket nyújtok, a fotós piachoz igazodjanak és elérhető, versenyképes árakon kínáljam a különböző csomagokat.


Portréfotózás szolgáltatások

Mit jelent az utómunka?
A fotózás végeztével a fotók feldolgozása ezzel a lépéssel indul, de az utómunka különbözik a retustól. Az utómunka a fotók alapvető beállítását, a fény, kontraszt, színhelyesség behangolását jelenti. Ezek a beállítások határozzák meg a fotók képi világát, megjelenését. Fotósorozat esetén ezekkel a beállításokkal szoktuk egységesre hangolni az összes kép megjelenését.

Mit jelent a javító (gyors) retus? Miben különbözik az "átfogó" retusálástól?
Ezt a retust a kisebb fotózás csomagok tartalmazzák, melynek keretében esetlegesen feltűnő bőrhibát javítok ki, tehát ez egy minőségi, de gyorsabb, azaz nem átfogó retusálást jelent. Az átfogó retusálást a nagyobb csomagokot fotóin tudom elvégezni, mivel egy teljes retus képenként 30-60 percet (de akár több időt) is igénybe vehet.

Mit jelent a retusálás?
A retusálás az utómunkát követő lépés. Portré fotó esetén a bőr egyenetlenségeit és a bőrhibák javítását jelenti és a képen lévő esetleges egyéb hibák kijavítását, eltüntetését is magában foglalja (pl. a ruhán lévő varrási hiba).

Mit tartalmaznak a csomagok?

A belépő szintű csomagok utómunkát (a kép beállítását, a világosság, kontraszt, színegyensúly behangolását, további beállításokat, finomhangolást, korrekciókat, szükség szerint a képek megvágását) és javító retust tartalmaznak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy egy gyorsabb retussal javítom az észrevehető hibákat. Ezeknek a belépő szintű csomagoknak az árazása nagyon kedvező, ezért nem tud magában foglalni egy sok időt igénylő, alapos retusálást.
Az emelt szintű csomagok („önéletrajz / üzleti” - „extra / üzleti” - „prémium / üzleti”) mind tartalmazzák az alapos, időt igénylő profi retusálást is.

Hogyan és mennyi idő elteltével küldöd át a képeket?
A képátadás részleteit mindig át fogjuk beszélni, szóval eleve tudni fogod, hogy mikorra számíthatsz az elkészült fotókra. De a leadási határidőt minden csomagnál jelzem is és nyugodt lehetsz azzal kapcsolatban, hogy a határidőt be is fogom tartani. (Hogyha valami nem várt dolog tolná ki a határidőt, mindenképp jelezni fogom feléd ezt is.)

Mindegyik csomag esetén a fotókat nagy felbontásban és egy kisebb méretben is elküldöm neked, online fájlmegosztással. A kisebb méretű fotók egy hasznos dolog, mivel ez egy olyan webes méretezést jelent, amit egyből fel tudsz közösségi oldalakra, blogra tölteni, chat-ben ismerősöknek elküldeni stb., tehát a tőlem kapott képekkel már nem kell külön bajlódnod, átméretezned őket.
Fontos, hogy a letölthető fotókat mentsd le magadnak, hogy később is bármikor használni tudd őket.


Kapcsolat, elérhetőségek

Bátran keress meg érdeklődés, kérdés esetén is és beszéljünk a fotózással kapcsolatos elképzelésedről! Kereshetsz telefonon, email-ben, chat-en is. Utóbbiak közül elérsz engem viber-en és whatsapp-on és Facebook messenger-en is.

Videóhívás
Előre egyeztetett időpontban arra is van lehetőség, hogy ezt az érdeklődő beszélgetést videóhíváson keresztül tegyük meg. Írj nekem chat-en vagy email-ben és gyorsan találunk egy közös időpontot, amikor tudunk beszélni. Azt tapasztalom ugyanis, hogy sokszor egy ilyen rövid, 5-10 perces videó/hívás nagyon sokat segít tisztázni jónéhány kérdést.
Például: lehet, hogy "csak hagyományos" portréfotókat szeretnél, de mégis... van egy olyan részlet, amire gondoltál és szeretnéd, ha az is megvalósulna a látványban. Vagy: a weben böngészve láttál egy fotót, ami nagyon megtetszett, olyat szeretnél magadról készíttetni és ezt szeretnéd velem átbeszélni néhány percben.
Ez a rövid videóhívás még semmire sem kötelez Téged - beszélünk és majd később döntesz, hogy szeretnél-e fotózásra időpontot foglalni.

Ne lepődj meg, ha én is kérdezek! :)
Ez annak a jele, hogy komolyan foglalkoztat a kérésed és azon vagyok, hogy megtudjam, mire gondoltál, milyen fotókat szeretnél.
A kérdéseim után pedig elmondom majd a válaszaimat, javaslataimat is, így veled együtt gondolkodva alakulhat ki az a kreatív megoldás, amivel Te elégedett leszel.
A fentebb említett videóhívásos lehetőség az ilyen esetekben a legnagyobb segítség, amikor van valami olyan különleges kérésed vagy kérdésed, amit megbeszélnél velem.